Wat is BTW?

Wat is BTW eigenlijk?

BTW of belasting toegevoegde waarde. Het is een ingewikkelde vraag waar veel ondernemers mee zitten.

Bijna bij alle transacties heb je namelijk te maken met BTW. Het is belangrijk om te weten waar, wanneer en welke BTW van toepassing is. 

Wanneer je in Nederland een factuur betaalt, betaal je niet alleen voor de gekochte producten/diensten, maar betaal je ook BTW. De algemene tarief bedraagt 21% en komt van pas bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een auto, televisie of computer. Daarnaast is er een verlaagd tarief van 9% wat geldt voor onder meer etenswaren en sommige andere diensten. 

Voor sommige goederen en diensten geldt het 0% tarief. In dit geval betaal je geen BTW over je verkoopfactuur, maar kan je wel de btw van de ingekochte goederen of diensten aftrekken als voorbelasting

Daarnaast zijn er goederen of diensten die vrijgesteld zijn van belasting. Je rekent hier geen BTW over. BTW die je voor deze goederen of diensten hebt betaalt kan je ook niet aftrekken als voorbelasting.

Betaal niet teveel voor boekhouding

Heb jij geen kennis van BTW administratie? Voor een laag bedrag v.a. €69,- per maand houden wij je BTW administratie bij. Zo maak je geen fouten bij je aangifte en weet je zeker dat je administratie op orde is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld?