Sector Transport

Datum: 20 apr, 2023
Categorie: Sectoren
Boekhouder met exact online

Je eigen transport-/ koeriersbedrijf beginnen?

Stel je wilt een bedrijf starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg (transport/ koerier).

Welke route moet je dan volgen om hiermee van start te kunnen gaan? Je hebt dan een EURO vergunning van de NIWO nodig.

Deze heb je namelijk nodig wanneer je:

 • In opdracht goederen voor een derde gaat vervoeren;
 • Wordt betaald door de opdrachtgever voor het vervoer van goederen;
 • Een voertuig gebruikt met een laadvermogen dat volgens het kentekenbewijs boven de 500kg uitkomt.

Wil je meer weten hoe je een EURO vergunning kan krijgen? Schrijf nu in en ontvang onze nieuwsbrief voor het starten van een Transportbedrijf/ Koeriersbedrijf.

Transportbedrijf beginnen? Koeriersbedrijf starten?

Voordat je een koeriersbedrijf begint, is het belangrijk om onderzoek te doen. Bestudeer de markt, identificeer je potentiële concurrenten en bepaal je doelgroep. Ontwikkel een businessplan dat je helpt om je doelen, financiën en marketingstrategieën in kaart te brengen.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

In deze overzicht worden de voorwaarden voor het verkrijgen van een EURO vergunning beschreven.

1. Reële vestiging
Om te voldoen aan de voorwaarde reële vestiging dient u een inschrijving van de onderneming bij de KvK, een bedrijfspand in Nederland en minimaal 1 voertuig ter beschikking te hebben. Wil je de onderneming niet vestigen op je eigen adres? Of heb je geen voldoende inkomen om een vestigingsplek voor je bedrijf te huren? Dan kan je ook kijken naar flexwerkplekken waar je ook je adres voor je onderneming kunt vestigen.

2. Vakbekwaamheid
Voor vakbekwaamheid dient binnen de onderneming één persoon aangesteld te zijn als vervoersmanager. Vaak is dat de eigenaar zelf. De vervoersmanager dient vakbekwaam te zijn. Dit kunt u aantonen met een erkend vakdiploma voor ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg. Deze diploma kan je halen door examen af te leggen bij het CBR (zie: https://www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/nl/ondernemers/goederenvervoer.htm).

Heb je geen diploma voor het Beroepsgoederenvervoer? Dat is geen probleem, wij kunnen je in contact brengen met collega’s die werken als vervoersmanager. Zo kun je tegen een vergoeding een vervoersmanager aanstellen

3. Betrouwbaarheid
Aan de voorwaarde betrouwbaarheid kan je voldoen door middel van een verklaring omtrent gedrag, niet ouder dan 2 maanden. Deze verklaring wordt afgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er zijn twee soorten verklaringen:

 • BV/VOF: je vraagt een VOG RP schriftelijk of digitaal aan.
 • Eenmanszaak: VOG NP. Deze vraag je digitaal aan of via je gemeente door het invullen van het formulier op de website van NIWO.

4. Financiële draagkracht
Als laatste voorwaarde dien je voldoende financiële draagkracht te hebben. Je risicodragend vermogen dient minimaal €9000,- zijn bij de inzet van 1 voertuig en voor elk volgende voertuig komt daar €5000,- bij.

Maar wat houdt het risicodragend vermogen in?
Tot je risicodragend vermogen behoren:

 • Eigen vermogen
 • Gewone aandelen
 • Preferente aandelen
 • Fiscale reserves
 • Winst
 • Achtergestelde lening

Een veel voorkomende vorm van risicodragend vermogen bij starters is de achtergestelde lening. Hiermee leen je je onderneming geld uit, om te voldoen aan de eis van minimaal €9000,- risicodragend vermogen.

Je kunt je financiële draagkracht aantonen met je financiële jaarcijfers of een openingsbalans van een deskundige. Ortaq kan je hiermee van dienst zijn.

Hoe begin ik een transportbedrijf?

Het opzetten van een koeriersbedrijf brengt specifieke uitdagingen met zich mee, zoals het bepalen van de juiste zakelijke structuur, het beheer van financiën en belastingen, het beheren van bedrijfskosten en het voldoen aan wettelijke vereisten en vergunningen.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en begeleiding bij het starten van je koeriersbedrijf in Nederland. Klik hier om een afspraak te maken en profiteer van onze expertise om een succesvolle start te maken met je bedrijf.

Veel gestelde vragen:

Ik ga een onderneming starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg wat moet ik aanleveren?

Afhankelijk van het soort onderneming hebben we de volgende documenten nodig:

Eenmanszaak/VOF:
– Kopie ID
– Bankafschrift met de storting van €9.000,-
– Achtergestelde lening (indien van toepassing)

Besloten Vennootschap (B.V.)
– Kopie ID-bestuurder(s)
– Statuten
– Geplaatst kapitaal van minimaal €9.000,-

Wat moet ik aanleveren als bestaande ondernemer om mijn NIWO te verlengen?

Bestaande ondernemingen die een NIWO vergunning willen verlengen dienen meer documenten aan te leveren. Hierbij is het belangrijk dat wij inzicht kunnen krijgen in de jaarcijfers van de onderneming wat noodzakelijk is voor het verstrekken van de verklaring. Mocht je deze documenten niet hebben, kunnen wij het uiteraard voor jou opstellen.

Je kunt denken aan documenten als:
– Bankafschriften
– Grootboekkaarten
– (Loon)journaalposten
– Aangifte OB
– Leaseovereenkomsten

Uiteraard spreken wij graag uitbereider om te kijken naar de benodigdheden. Na overleg en inventarisatie ontvang je binnen 24 uur een offerte voor de uit te voeren werkzaamheden.

Kan ik als ZZP’er een transport-/ koeriersbedrijf starten?

Om als ZZP’er een transport-/koeriersbedrijf te starten dien je te beschikken over een voertuig, vergunning op naam van je bedrijf en rijden op eigen rekening en risico. Om dit aan te kunnen tonen dien je gebruik te maken van een modelovereenkomst. Een modelovereenkomst nodig? Het is niet toegestaan om zonder een Eurovergunning je diensten als ZZP’er aan te bieden.

Hoelang duurt een aanvraag?

De NIWO is verplicht om binnen 8 weken een beslissing te nemen.

Ik ben aangemerkt als risicobedrijf. Wat houdt dat in?

Sinds begin 2015 stelt de NIWO bij de eerste aanvraag of verlenging van een Eurovergunning vast of een transportbedrijf aangemerkt moet worden als zogeheten ‘risicobedrijf’. De NIWO gebruikt de term ‘risicobedrijf’ simpelweg omdat deze term voortvloeit uit Europese wet-en regelgeving. Van een ‘risicobedrijf’ is sprake als het eigen vermogen wordt aangevuld met een achtergestelde lening, of als de solvabiliteitsratio minder dan 20% is (= eigen vermogen ten opzichte van totale vermogen). Het transportbedrijf voldoet bij de aanvraag van een vergunning aan de eis van kredietwaardigheid. Aangezien het bedrijf als ‘risicobedrijf’ is aangemerkt, zal de NIWO dit na een jaar opnieuw toetsten.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Wij vertellen je graag meer over hoe we je kunnen helpen in een vrijblijvend gesprek! Maak een afspraak met één van onze professionals.

Ons blog

Kennis en advies

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ervaringen.

Wat is een creditfactuur / creditnota?

Een factuur crediteren: Wat is het en wanneer doe je dit? Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een...

Wat is een BIC nummer / BIC code?

BIC nummer / BIC code?Het BIC-nummer, of Bank Identifier Code, is een internationale standaard voor het identificeren...

Wat is het DGA salaris in 2024?

Wat is DGA salaris en hoeveel moet het in 2024 minimaal zijn? In 2024 gaat het salaris voor DGA's omhoog naar €56.000,...

Betaalbaar ZZP boekhouder v.a. €69,- per maand

Betaalbaar boekhouder voor de zzp’er. Boekhouder voor zzp. Ben je op zoek naar een boekhouder voor zzp er?

Hoe lang moet je financiële administratie bewaren?

Belastingdienst bewaarplicht: Hoe lang je administratie moet bewaren Als ondernemer weet je dat een nette...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld.

Ervaringen van onze klanten

ortaq icon trustoo

“Uitstekende communicatie, goede begrijpbare uitleg…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Zeer ervaren en deskundig…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Snel, direct en fijn contact, Ortaq heeft mij enorm geholpen…”

⭐⭐⭐⭐⭐

Lees hier meer blogs

Wat is een creditfactuur / creditnota?

Een factuur crediteren: Wat is het en wanneer doe je dit? Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een essentieel document binnen de boekhouding. Het wordt gebruikt om fouten in eerdere facturen te corrigeren of om terugbetalingen te verwerken bij...

Wat is een BIC nummer / BIC code?

BIC nummer / BIC code?Het BIC-nummer, of Bank Identifier Code, is een internationale standaard voor het identificeren van banken en hun filialen. Deze code is essentieel voor het verwerken van internationale betalingen en zorgt voor een snelle en veilige overdracht...

Wat is het DGA salaris in 2024?

Wat is DGA salaris en hoeveel moet het in 2024 minimaal zijn? In 2024 gaat het salaris voor DGA's omhoog naar €56.000, vergeleken met €51.000 in 2023. Ben je de eigenaar van een besloten vennootschap (BV)? Dan is het gebruikelijk om de rol van Directeur...

Betaalbaar ZZP boekhouder v.a. €69,- per maand

Wij zijn er voor zzp'ers en mkb bedrijven die zoeken naar een boekhouder ZZP vanaf 69,- euro per maand Ben je op zoek naar een boekhouder voor zzp'er? Er zijn zzp’ers die hun boekhouding helemaal zelf doen.Je kan ervoor kiezen om je boekhouding zelf te doen of (een...

Hoe lang moet je financiële administratie bewaren?

Belastingdienst bewaarplicht: Hoe lang je administratie moet bewaren Als ondernemer weet je dat een nette administratie de ruggengraat vormt van jouw bedrijf. Niet alleen helpt het je om inzicht te krijgen in je financiële gezondheid, maar het is ook cruciaal voor het...

Hoe kunnen we je helpen?

Telefoon

Bel ons ma t/m vr van 08:30 tot 17:00 op 070 783 00 88.

E-mail

E-mail ons 24/7 op contact@ortaq.nl. We reageren zo snel mogelijk.

WhatsApp

Wij beantwoorden je vragen van ma t/m vr van 08:30 tot 17:00.

Pin It on Pinterest