Administratie Transport vergunning

Je eigen transport-/ koeriersbedrijf beginnen?

Stel je wilt een bedrijf starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg (transport/ koerier).

Welke route moet je dan volgen om hiermee van start te kunnen gaan? Je hebt dan een EURO vergunning van de NIWO nodig.

Deze heb je namelijk nodig wanneer je:

Wil je meer weten hoe je een EURO vergunning kan krijgen? Schrijf nu in en ontvang onze nieuwsbrief voor het starten van een Transportbedrijf/ Koeriersbedrijf.

Transportbedrijf starten? Koeriersbedrijf starten?

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

In deze overzicht worden de voorwaarden voor het verkrijgen van een EURO vergunning beschreven.

1. Reële vestiging
Om te voldoen aan de voorwaarde reële vestiging dient u een inschrijving van de onderneming bij de KvK, een bedrijfspand in Nederland en minimaal 1 voertuig ter beschikking te hebben. Wil je de onderneming niet vestigen op je eigen adres? Of heb je geen voldoende inkomen om een vestigingsplek voor je bedrijf te huren? Dan kan je ook kijken naar flexwerkplekken waar je ook je adres voor je onderneming kunt vestigen.
2. Vakbekwaamheid

Voor vakbekwaamheid dient binnen de onderneming één persoon aangesteld te zijn als vervoersmanager. Vaak is dat de eigenaar zelf. De vervoersmanager dient vakbekwaam te zijn. Dit kunt u aantonen met een erkend vakdiploma voor ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg. Deze diploma kan je halen door examen af te leggen bij het CBR (zie: https://www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/nl/ondernemers/goederenvervoer.htm). 

Heb je geen diploma voor het Beroepsgoederenvervoer? Dat is geen probleem, wij kunnen je in contact brengen met collega’s die werken als vervoersmanager. Zo kun je tegen een vergoeding een vervoersmanager aanstellen

3. Betrouwbaarheid

Aan de voorwaarde betrouwbaarheid kan je voldoen door middel van een verklaring omtrent gedrag, niet ouder dan 2 maanden. Deze verklaring wordt afgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Er zijn twee soorten verklaringen:
BV/VOF: je vraagt een VOG RP schriftelijk of digitaal aan.
Eenmanszaak: VOG NP. Deze vraag je digitaal aan of via je gemeente door het invullen van het formulier op de website van NIWO.

4. Financiële draagkracht

Als laatste voorwaarde dien je voldoende financiële draagkracht te hebben. Je risicodragend vermogen dient minimaal €9000,- zijn bij de inzet van 1 voertuig en voor elk volgende voertuig komt daar €5000,- bij.

Maar wat houdt het risicodragend vermogen in?

Tot je risicodragend vermogen behoren:
– Eigen vermogen
– Gewone aandelen
– Preferente aandelen
– Fiscale reserves
– Winst
– Achtergestelde lening

Een veel voorkomende vorm van risicodragend vermogen bij starters is de achtergestelde lening. Hiermee leen je je onderneming geld uit, om te voldoen aan de eis van minimaal €9000,- risicodragend vermogen.

Schrijf je in en ontvang een voorbeeld van de achtergestelde lening.

Je kunt je financiële draagkracht aantonen met je financiële jaarcijfers of een openingsbalans van een deskundige. Ortaq kan je hiermee van dienst zijn.

Veel gestelde vragen:

Ik ga een onderneming starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg wat moet ik aanleveren?

Afhankelijk van het soort onderneming hebben we de volgende documenten nodig:

Eenmanszaak/VOF:
– Kopie ID
– Bankafschrift met de storting van €9.000,-
– Achtergestelde lening (indien van toepassing)

Besloten Vennootschap (B.V.)
– Kopie ID-bestuurder(s)
– Statuten
– Geplaatst kapitaal van minimaal €9.000,-

Wat moet ik aanleveren als bestaande ondernemer om mijn NIWO te verlengen?

Bestaande ondernemingen die een NIWO vergunning willen verlengen dienen meer documenten aan te leveren. Hierbij is het belangrijk dat wij inzicht kunnen krijgen in de jaarcijfers van de onderneming wat noodzakelijk is voor het verstrekken van de verklaring. Mocht je deze documenten niet hebben, kunnen wij het uiteraard voor jou opstellen.

Je kunt denken aan documenten als:
– Bankafschriften
– Grootboekkaarten
– (Loon)journaalposten
– Aangifte OB
– Leaseovereenkomsten

Uiteraard spreken wij graag uitbereider om te kijken naar de benodigdheden. Na overleg en inventarisatie ontvang je binnen 24 uur een offerte voor de uit te voeren werkzaamheden.

Kan ik als ZZP’er een transport-/ koeriersbedrijf starten?

Om als ZZP’er een transport-/koeriersbedrijf te starten dien je te beschikken over een voertuig, vergunning op naam van je bedrijf en rijden op eigen rekening en risico. Om dit aan te kunnen tonen dien je gebruik te maken van een modelovereenkomst. Een modelovereenkomst nodig? Het is niet toegestaan om zonder een Eurovergunning je diensten als ZZP’er aan te bieden.

Hoelang duurt een aanvraag?

De NIWO is verplicht om binnen 8 weken een beslissing te nemen.

Ik ben aangemerkt als risicobedrijf. Wat houdt dat in?

Sinds begin 2015 stelt de NIWO bij de eerste aanvraag of verlenging van een Eurovergunning vast of een transportbedrijf aangemerkt moet worden als zogeheten ‘risicobedrijf’. De NIWO gebruikt de term ‘risicobedrijf’ simpelweg omdat deze term voortvloeit uit Europese wet-en regelgeving. Van een ‘risicobedrijf’ is sprake als het eigen vermogen wordt aangevuld met een achtergestelde lening, of als de solvabiliteitsratio minder dan 20% is (= eigen vermogen ten opzichte van totale vermogen). Het transportbedrijf voldoet bij de aanvraag van een vergunning aan de eis van kredietwaardigheid. Aangezien het bedrijf als ‘risicobedrijf’ is aangemerkt, zal de NIWO dit na een jaar opnieuw toetsten.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Of wil je een vrijblijvende offerte opvragen?  Ervaringen van onze klanten

  Karolina

  Zeer professioneel! Snelle antwoord op alle vragen. Betrouwbare boekhouder. Ik raad Ortaq administratie iedereen aan...

  Vishal

  Vriendelijke persoon en snelle service...

  Hill Ks

  Zeer ervaren en deskundig. Samen met Ortaq ben ik nog nooit zo zeker geweest over mijn bedrijf en administratie. 👍🏼👍🏼👍🏼...

  Z. Kirazli

  Ervaren en deskundig. Werkt zorgvuldig en oplossingsgericht. De benadering en de communicatie ervaren wij als zeer prettig...

  Rymn

  Mijn ervaring over Ortaq is vakkundig, jong,dynamisch,deskundig,concreet ,klantvriendelijk, goed bereikbaar en zeer betrouwbaar...

  T A

  Naast een vakkundige boekhouding kan je ook terecht voor andere zaken. Serkan heeft een jarenlange ervaring in de zorg...

  O. Erkmen

  Zeer tevreden over de diensten van Ortaq administratie, snelle service en goede communicatie...

  Alle reviews zijn onafhankelijk verzameld door Google.

  Wij vertellen je graag meer over hoe we je kunnen helpen in een vrijblijvend gesprek! Maak een afspraak met één van onze professionals.
  Administratiekantoor tarieven

  Vaste lage tarieven voor de hele administratie en alle belastingaangiften. Bekijk onze tarieven en pakketten. Kies het pakket dat daarbij past.

  Lees onze blog over Kosten boekhouder.