Als zzp’er in de zorg profiteer je van enorm veel zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit.
Je deelt immers zelf je uren in en bepaalt voor wie je werkt.
Echter komen er natuurlijk wel de nodige voorbereidingen bij kijken. Je moet namelijk eerst een aantal dingen regelen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt om mensen te helpen. Hoe pak je dit aan? Aan welke dingen moet je precies denken? En wat mag je écht niet vergeten? Bij Ortaq helpen we je graag op weg.
De eerste stappen voor als je zzp’er wilt worden
Als zzp’er in de zorg krijg je uiteraard met dezelfde zaken te maken als alle andere zelfstandig ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarbij je onder andere jouw bedrijfsnaam vastlegt en de Belastingdienst op de hoogte stelt van jouw werkzaamheden. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met omzetbelasting, waarvan je elk kwartaal aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Maar als zzp’er in de zorg kan je niet zomaar aan de slag. Wanneer je als zelfstandige in de medische zorg stapt, zijn er namelijk nog een aantal specifieke zaken die je niet mag vergeten.

Zzp’er in de zorg: de belangrijkste zaken 2023
Om zeker te zijn dat je als zzp’er in de zorg een goede start maakt, hebben we speciaal voor jou de belangrijkste zaken op een rij gezet:
- Een registratie in het BIG-register is een harde eis, zorg er dus voor dat je op tijd dit geregeld hebt! Houd er ook rekening mee dat je je elke 5 jaar opnieuw moet registreren.
- Het is natuurlijk een enorm voordeel wanneer je jouw patiënten verzekerde zorg aan kunt bieden. Zorg er dus voor dat je hier de bevoegdheid voor regelt.
- Vraag een AGB-code aan.
- Bepaal of je via een bemiddelingsbureau of als zelfstandige aan het werk wilt gaan.
- Toon jouw kwaliteiten aan met een speciaal keurmerk voor zzp’ers in de zorg.
- Meld je, voordat je start met je werkzaamheden, bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Hoe word je zzp’er in de gezondheidszorg 2023?
Werken als zzp’er in de gezondheidszorg biedt veel onafhankelijkheid, vrijheid en flexibiliteit. Je bent je eigen baas, bepaalt zelf je werktijden en kiest je eigen opdrachten. Toch komt er bij het opstarten van je eigen onderneming als zzp’er in de zorg meer kijken dan je misschien denkt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen om zzp’er in de gezondheidszorg te worden en geven we je handige tips om een succesvolle start te maken.
1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
Net als voor alle andere ondernemers is inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) een essentiële eerste stap. Tijdens de inschrijving leg je jouw bedrijfsnaam vast en stel je de Belastingdienst op de hoogte van je ondernemersactiviteiten. Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met omzetbelasting, waarover je elk kwartaal aangifte moet doen.
2. Registratie in het BIG-register
Als zzp’er in de gezondheidszorg is registratie in het BIG-register verplicht. Zorg ervoor dat je dit tijdig regelt.
3. Aanvragen van een AGB-code
Een AGB-code is essentieel voor zzp’ers in de gezondheidszorg, omdat je hiermee declaraties kunt indienen bij zorgverzekeraars. Vraag tijdig een AGB-code aan.
4. Bemiddelingsbureau of zelfstandig werken
Bepaal of je via een bemiddelingsbureau of geheel zelfstandig aan de slag wilt gaan. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een bemiddelingsbureau kan je helpen bij het vinden van passende zzp-opdrachten in de zorg, maar rekent vaak een bemiddelingsvergoeding. Als je zelfstandig opdrachten zoekt, heb je meer vrijheid maar ben je wel zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk.
Ortaq is er om het hele proces voor je te regelen. Wij begeleiden en adviseren jou van begin tot eind. Of je nu op zoek bent naar de perfecte ZZP-opdracht die past bij jouw vaardigheden, of hulp nodig hebt bij de complete financiële administratie, wij staan voor je klaar. Met onze expertise en ervaring zorgen wij ervoor dat alles soepel verloopt en jij je kunt richten op wat echt belangrijk is.
5. Aanmelden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg
Voordat je start met je werkzaamheden, is het belangrijk om je aan te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ). Zij houden toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en kunnen je advies geven over wettelijke eisen en richtlijnen.
6. Verzekeringen en aansprakelijkheid
Als zzp’er in de gezondheidszorg is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Denk hierbij aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en eventueel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ga na welke verzekeringen voor jouw situatie noodzakelijk zijn en sluit deze tijdig af.
7. Op zoek naar zzp-opdrachten in de zorg
Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om op zoek te gaan naar zzp-opdrachten in de gezondheidszorg. Maak gebruik van je netwerk, schrijf je in bij bemiddelingsbureaus en bezoek vacaturesites om passende opdrachten te vinden.
8. Blijf jezelf ontwikkelen
Als zzp’er in de gezondheidszorg is het belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Volg bijscholingen, cursussen of opleidingen om je kennis en vaardigheden te vergroten en jezelf te blijven onderscheiden in de markt.
Door rekening te houden met bovenstaande punten, maak je een succesvolle start als zzp’er in de gezondheidszorg. Vergeet niet dat het opbouwen van een succesvolle onderneming tijd kost en dat je voortdurend moet blijven werken aan je netwerk, kennis en vaardigheden om te blijven groeien. Veel succes!
Aanmelden voor een kennismakingsgesprek
Ben je op zoek naar een administratiekantoor voor een vast bedrag per maand?
Voor iedere ondernemer, groot of klein een passend pakket.
Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?
Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en freelancen zijn soms ingewikkeld. Zo is ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel alleen niet genoeg om zelfstandige te zijn.Wanneer ben je dan...
Letters Belastingdienst in betaalkenmerk of beschikkingsnummer
Betekenis van Codes en Letters op Belastingaangiftes en Aanslagen Op belastingaangiftes en aanslagen van de Belastingdienst worden vaak codes en letters gebruikt, die belangrijke informatie verschaffen over het type aanslag en de periode waarop de aangifte of aanslag...
Zakelijk eten en drinken aftrekbaar: Ontdek de voorwaarden en regels
Zijn kosten van eten en drinken aftrekbaar? Wanneer kan ik eten en drinken zakelijk aftrekken? Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale regels met betrekking tot zakelijke kosten, waaronder eten en drinken. Een vraag die vaak naar voren...
Zelf je boekhouding doen of uitbesteden?
Zelf je boekhouding doen of uitbesteden: Een overweging voor ondernemers en ZZP'ers Ben je een startende ondernemer of ZZP'er en zie je op tegen de administratieve taken die bij het ondernemerschap komen kijken? Het opstellen van een overzichtelijke boekhouding en het...
Boekhouder
Ben jij op zoek naar een boekhouder? Wat is boekhouder? (2023) Ben jij op zoek naar een boekhouder? Of ben je gewoon geïnteresseerd in de wereld van boekhouding? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog gaan we alles bespreken over boekhouders, inclusief wat...
Alles over omzet- en inkomstenbelasting
Alles wat je moet weten over omzet- en inkomstenbelasting als beginnende ondernemer Hey daar! Ben je een beginnende ondernemer en heb je geen flauw idee wat omzet- en inkomstenbelasting inhoudt? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het betalen van belasting kan voor...