De essentie van Boekhouders: Kosten, taken en meer in 2024

Datum: 15 jun, 2023
Categorie: Advies
Boekhouder met exact online

Ben jij op zoek naar een boekhouder in 2024?

Ben jij op zoek naar een boekhouder? Of ben je gewoon geïnteresseerd in de wereld van boekhouding?

Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog gaan we alles bespreken over boekhouders, inclusief wat ze doen, hoeveel ze kosten en of ze hetzelfde zijn als accountants. Dus lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de onmisbare rol van een boekhouder voor elke ondernemer.

Wat doet boekhouder?

Een boekhouder is een professional die zich bezighoudt met de financiële administratie van een bedrijf.

Dit omvat het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven, facturering, belastingaangiften en andere financiële taken.

Wat doet boekhouder? Boekhouders zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat bedrijven hun financiën op orde hebben en voldoen aan wettelijke eisen. Ze helpen ook bij het maken van financiële rapporten die kunnen worden gebruikt om zakelijke beslissingen te nemen.

Het werk van een boekhouder vereist nauwkeurigheid en aandacht voor detail. Het kan soms saai lijken, maar het is erg belangrijk voor de gezondheid van een bedrijf. Als je zelf geen verstand hebt van cijfers of niet genoeg tijd hebt om je eigen administratie te doen dan kan het inschakelen van een professionele boekhouder dus echt voordelen opleveren!

Is een boekhouder hetzelfde als een accountant?

Een veelgestelde vraag is of een boekhouder hetzelfde is als een accountant. Het antwoord hierop is nee, hoewel beide beroepen zich bezighouden met de financiële administratie van bedrijven en particulieren, hebben ze verschillende verantwoordelijkheden en kwalificaties. Een boekhouder houdt zich voornamelijk bezig met het bijhouden van de dagelijkse financiële administratie van bedrijven en particulieren. Dit omvat taken zoals het opstellen van facturen, het verwerken van inkomende betalingen en uitgaande facturen, belastingaangifte voorbereiden, inkomsten bijhouden, uitgaven bijhouden, controle van de boekhouding, winst- en verliesrekening maken en jaarrekening maken.

Aan de andere kant heeft een accountant meer gespecialiseerde taken zoals auditing (het beoordelen en controleren van financiële rapportages), fiscaal advies geven aan klanten, adviseren over investeringsopties en risicobeheer.

Voor zzp’er en kleine bedrijven zal het vaak om een boekhouder of administratiekantoor gaan.

Om accountant te worden moet men aan strengere eisen voldoen dan om boekhouder te worden. Een accountant moet ook ieder jaar verplicht bijscholen een boekhouder hoeft dit niet te doen.

Een boekhouder heeft uitvoerende rol en een accountant controlerende rol.

Kortom: hoewel er overlap bestaat tussen de twee beroepen zijn er duidelijke verschillen in hun takenpakketten en vereiste opleidingstrajecten. Bij twijfel over welke professional nodig is voor jouw situatie kan je altijd contact opnemen met zowel boekhouders als accountants om te bespreken wat zij kunnen bieden.

Wat jouw behoeften ook zijn, zorg ervoor dat je vertrouwt op professionals met kennis van zaken om de gezondheid en groei van jouw bedrijf te waarborgen.

Wat kost een boekhouder?

Als je een boekhouder inhuurt, is het uiteraard belangrijk om te weten wat voor kosten hieraan verbonden zijn. De kosten van een boekhouder kunnen echter sterk variëren en hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van je bedrijf, aantal mutaties en de hoeveelheid werk die moet worden verricht.

Over het algemeen betaal je als ZZP’er ongeveer €50 tot €120 per uur aan een boekhouder. Voor kleinere bedrijven kan dit oplopen tot zo’n €100 tot €150 per uur. Hierbij spelen kennis en ervaring een belangrijke rol. Sommige boekhouders rekenen daarnaast ook nog vaste tarieven voor bijvoorbeeld jaarlijkse belastingaangiften of administratieve diensten.

Een zzp boekhouder heeft meestal een goedkoper uurtarief dan een accountant van een groot kantoor. Er zijn ook boekhouders die maandelijks een vast bedrag hanteren tussen €70 en €200 per maand.

Wat kost een boekhouder voor zzp?

De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en de dienstverlening die je kiest. Bij Ortaq kost jouw complete financiële administratie € 69,- per maand.

Ortaq administratie biedt een zorgeloze oplossing voor al deze taken tegen een helder en transparant tarief. Vanaf slechts €69 per maand:

 1. Wij nemen de verantwoordelijkheid voor het verwerken van je bedrijfsadministratie.
 2. We zorgen voor het opstellen van de balans en resultatenrekening
 3. Ons team verzorgt de btw- en winstaangifte.
 4. Door Ortaq in te schakelen, bespaar je kostbare tijd die je kunt besteden aan andere belangrijke zaken van je bedrijf.
 5. Daarnaast bieden we persoonlijk advies en staan we altijd voor je klaar.

Hoe vind je de beste boekhouder voor jouw onderneming?

Het inhuren van een goede boekhouder is dus zeker niet goedkoop, maar het kan wel enorm waardevol zijn voor jouw onderneming. Het is belangrijk dat je administratie klopt. Een deskundige boekhouder kan namelijk veel tijd besparen door efficiëntere financiële processen te implementeren en eventuele fouten direct op te sporen. Daarnaast kan het inschakelen van een professionele boekhouder ervoor zorgen dat je altijd up-to-date bent met betrekking tot veranderende wet- en regelgeving omtrent belastingzaken en andere financiële zaken. Zo voorkom je mogelijke problemen in de toekomst én kun jij je volledig richten op het runnen van jouw onderneming!

Wat kost een boekhouder voor belastingaangifte?

De kosten voor het laten doen van je belastingaangifte door een boekhouder kunnen afhangen van verschillende factoren.

 • Complexiteit van de aangifte
 • Omvang van het werk
 • Ervaring en expertise van de boekhouder

De kosten van een boekhouder voor belastingaangifte kunnen variëren. Voor eenvoudige aangiften kunnen de kosten liggen tussen € 65 en € 200, terwijl voor complexere aangiften de kosten kunnen oplopen tot € 1000 of meer. Het is raadzaam om offertes te vergelijken en een boekhouder te kiezen die past bij je specifieke behoeften en budget.

Is het eenvoudig om over te stappen van boekhouder?

Als je momenteel een boekhouder heeft en overweegt om over te stappen naar een nieuwe, dan kan dit doorgaans zonder problemen verlopen als je rekening houdt met enkele belangrijke factoren:

 • De opzegtermijn van de huidige boekhouder.
 • De voortgang van de werkzaamheden die je huidige boekhouder heeft verricht. Het is niet efficiënt om dezelfde werkzaamheden dubbel uit te laten voeren.
 • Houd rekening met de deadlines van de aangiften, zoals de btw-aangifte. Het is belangrijk dat deze op tijd worden ingediend.

Laat ons je begeleiden bij de overstap naar Ortaq.

Ontdek het leukste administratiekantoor van Nederland!

Hé daar! Ben je op zoek naar het leukste administratiekantoor van Nederland? Of je nu onderneemt in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam of Apeldoorn, wij zijn er voor alle ondernemers in Nederland. Bij ons draait boekhouden niet alleen om cijfers, maar ook om plezier en gemak.

Dankzij onze slimme online boekhouding wordt boekhouden makkelijk. Upload eenvoudig je facturen, bonnetjes en documenten via onze digitale app, en laat de rest maar aan ons over. Wij zorgen voor een vlotte verwerking van je administratie én we doen je btw-aangifte altijd op tijd. Zo kun jij je richten op wat jij het liefste doet: ondernemen!

Wat ons onderscheidt van andere administratiekantoren?

Wij zijn niet alleen vakkundig en betrouwbaar, maar ook ontzettend leuk! Bij ons voel je je direct welkom en gewaardeerd. We zorgen voor een persoonlijke aanpak waarbij jouw wensen en behoeften centraal staan. Want boekhouden mag best een beetje leuk zijn, toch?

FAQ: veelgestelde vragen

 • 1. Hoe lang duurt de overstap naar een nieuwe boekhouder?
  • De duur van de overstap naar een nieuwe boekhouder kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen duurt het proces van het overstappen naar een nieuwe boekhouder ongeveer een maand. Dit omvat het zoeken naar een nieuwe boekhouder, het beoordelen van hun diensten, het opstellen van contracten en het overbrengen van de financiële gegevens. Het is belangrijk om een naadloze overgang te plannen om vertragingen en problemen te voorkomen.
 • 2. Wat zijn de kosten van het overstappen naar een nieuwe boekhouder?
  • De kosten van het overstappen naar een nieuwe boekhouder zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid gegevens die moeten worden overgedragen en de tarieven van de nieuwe boekhouder. Het is belangrijk om de tarieven en diensten van verschillende boekhouders te vergelijken voordat je een keuze maakt.
 • 3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de overgang soepel verloopt?
  • Zorg ervoor dat je een nieuwe boekhouder vindt voordat je de huidige boekhouder opzegt. Maak een lijst van alle financiële gegevens die moeten worden overgedragen en bespreek deze met jouw nieuwe boekhouder. Stel ook een duidelijke deadline vast voor de overdracht van je gegevens. Blijf in contact met jouw nieuwe boekhouder om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt.
 • 4. Hoe kan ik bepalen of een nieuwe boekhouder geschikt is voor mijn bedrijf?
  • Het is belangrijk om verschillende factoren te overwegen bij het kiezen van een nieuwe boekhouder. Kijk naar hun ervaring en referenties, evenals hun tarieven en diensten. Vraag om aanbevelingen van andere bedrijven in jouw branche en lees online beoordelingen.

Wij maken graag kennis met jou

Bij ons werken we volledig digitaal en staan we klaar om ondernemers in heel Nederland te helpen!

Boekhouding boekhouder

Ons blog

Kennis en advies

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ervaringen.

Eenvoudig en snel BTW berekenen online

Online BTW berekenen - BTW calculator tool Welkom op onze handige pagina voor gratis online btw-berekeningen. Hier...

Overstappen van boekhouder of administratie­­­­­­­­­­­kantoor

Overstappen van boekhouder of administratiekantoor Overstappen?

Hoe vraag je een btw-nummer aan?

BTW nummer aanvragen? Als je in Nederland een onderneming hebt, is het aanvragen van een btw-nummer (vaak afgekort met...

Belastingdienst contactgegevens

Belastingdienst contactgegevens, telefoonnummer en adresgegevens (2023) Welkom op onze pagina met informatie over de...

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld.

Ervaringen van onze klanten

ortaq icon trustoo

“Uitstekende communicatie, goede begrijpbare uitleg…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Zeer ervaren en deskundig…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Snel, direct en fijn contact, Ortaq heeft mij enorm geholpen…”

⭐⭐⭐⭐⭐

Lees hier meer blogs

Eenvoudig en snel BTW berekenen online

Online BTW berekenen - BTW calculator tool Welkom op onze handige pagina voor gratis online btw-berekeningen. Hier vind je nuttige informatie en een eenvoudige btw-calculator om snel het btw-bedrag te berekenen, zowel inclusief als exclusief btw.Bereken snel online...

Hoe vraag je een btw-nummer aan?

BTW nummer aanvragen? Als je in Nederland een onderneming hebt, is het aanvragen van een btw-nummer (vaak afgekort met btw-id) een belangrijke stap. Een btw-nummer, ook wel bekend als een btw-identificatienummer, is een uniek identificatienummer dat je van de...

Belastingdienst contactgegevens

Belastingdienst contactgegevens, telefoonnummer en adresgegevens (2023) Welkom op onze pagina met informatie over de Belastingdienst in Nederland. Als administratiekantoor begrijpen we hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven met de contactgegevens en diensten...

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en freelancen zijn soms ingewikkeld. Zo is ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel alleen niet genoeg om zelfstandige te zijn.Wanneer ben je dan...

Hoe kunnen we je helpen?

Telefoon

Bel ons ma t/m vr van 08:30 tot 17:00 op 070 783 00 88.

E-mail

E-mail ons 24/7 op contact@ortaq.nl. We reageren zo snel mogelijk.

WhatsApp

Wij beantwoorden je vragen van ma t/m vr van 08:30 tot 17:00.

Pin It on Pinterest