Zakelijk eten en drinken aftrekbaar: Ontdek de voorwaarden en regels

Datum: 24 jun, 2023
Categorie: Advies
Boekhouder met exact online

Zijn kosten van eten en drinken aftrekbaar?

Wanneer kan ik eten en drinken zakelijk aftrekken?

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale regels met betrekking tot zakelijke kosten, waaronder eten en drinken. Een vraag die vaak naar voren komt, is wanneer een zakelijk etentje, zoals een lunch of diner, aftrekbaar is. Om te weten wanneer jouw eten en drinken aftrekbaar is zullen we ingaan op de voorwaarden en regels die van toepassing zijn.

Zakelijk aftrekbaar eten en drinken:

  • Lunches tijdens zakelijke besprekingen: Als je een zakelijke lunch hebt tijdens een vergadering, onderhandeling of bespreking.
  • Representatiekosten: Als je eten en drinken verstrekt aan potentiële klanten, zakenrelaties of werknemers als onderdeel van je representatieactiviteiten.
  • Bedrijfsevenementen: Als je een bedrijfsevenement organiseert, zoals een jubileumviering, personeelsfeest of een vergelijkbare gelegenheid.
  • Catering tijdens zakelijke bijeenkomsten: Als je cateringdiensten inhuurt voor zakelijke bijeenkomsten zoals trainingen, conferenties of seminars.

Niet aftrekbaar eten en drinken:

  • Persoonlijke maaltijden: De kosten van je dagelijkse maaltijden worden over het algemeen niet beschouwd als aftrekbare zakelijke kosten, zelfs als je ze tijdens werktijd nuttigt.
  • Vrijblijvende traktaties: Als je vrijblijvend eten en drinken verstrekt aan werknemers zonder enige zakelijke context, zoals traktaties of gratis snacks, zijn deze kosten niet aftrekbaar.
  • Maaltijden tijdens reguliere werktijden: Als je maaltijden verstrekt aan werknemers tijdens normale werktijden zonder dat er sprake is van overwerk of speciale omstandigheden, zijn deze kosten meestal niet aftrekbaar.

Zakelijke etentjes: Wanneer zijn de kosten aftrekbaar?

Een zakelijk etentje kan een uitstekende gelegenheid zijn om relaties met klanten te versterken, nieuwe zakelijke contacten te leggen of te netwerken.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle kosten voor eten en drinken automatisch als aftrekbaar worden beschouwd. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria die bepalen of deze kosten als zakelijke uitgaven kunnen worden opgevoerd.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het aftrekken van zakelijke etentjes is dat er sprake moet zijn van een zakelijk belang.

Dit betekent dat het etentje direct verband moet houden met de uitoefening van jouw onderneming. Het is daarom belangrijk om tijdens het etentje zakelijk gerelateerde onderwerpen te bespreken of te netwerken met potentiële zakenpartners.

Daarnaast moet je kunnen aantonen dat het etentje redelijk is in verhouding tot het zakelijke doel. Dit betekent dat de kosten in een redelijke verhouding moeten staan tot de verwachte opbrengsten of voordelen die je uit het etentje verwacht te halen.

Het is ook van belang om de kosten van het zakelijke etentje gescheiden te houden van de kosten voor privédoeleinden.

Als je bijvoorbeeld een etentje hebt waarbij zowel zakelijke relaties als vrienden aanwezig zijn, dan mag je alleen de kosten voor de zakelijke relaties aftrekken. Het is verstandig om de bonnen en facturen goed te bewaren en hierop aan te geven welke kosten zakelijk zijn en welke niet.

Er moet sprake zijn van een zakelijk belang, de kosten moeten redelijk zijn in verhouding tot het zakelijke doel en de kosten moeten gescheiden worden gehouden van privé-uitgaven.

Het is altijd verstandig om voor specifieke situaties en vragen omtrent fiscale aftrekbaarheid advies in te winnen bij een fiscalist of belastingadviseur. Deze professionals kunnen je helpen om de regels correct toe te passen en eventuele risico’s op het gebied van belastingaftrek te vermijden.

In welke mate zijn de overige kosten voor eten en drinken aftrekbaar?

Over het algemeen zijn de kosten voor eten en drinken, zelfs wanneer ze zakelijk gerelateerd zijn, niet volledig aftrekbaar. Aangezien eten en drinken ook een privé-element hebben, gelden er beperkingen. Volgens de regels mag je doorgaans slechts 80% van de kosten aftrekken van je winst. Het is belangrijk om te weten dat er echter uitzonderingen op deze regel bestaan.

Bijvoorbeeld, als je een cursus organiseert waarbij je de deelnemers van een lunch voorziet, dan zijn de kosten voor deze maaltijd wel volledig aftrekbaar. In dit geval wordt de maaltijd gezien als direct gerelateerd aan de cursus en wordt het privé-element grotendeels uitgesloten.

Eten en drinken onderweg: zakelijk of niet?

Eten en drinken onderweg kan in bepaalde gevallen als zakelijk worden beschouwd, maar het hangt af van de specifieke omstandigheden en de regels van de belastingdienst.

Over het algemeen zijn kosten voor eten en drinken onderweg aftrekbaar als ze verband houden met zakelijke activiteiten, zoals zakelijke reizen, vertegenwoordiging of vergaderingen buiten het kantoor. Deze kosten kunnen in aanmerking komen voor gedeeltelijke of volledige aftrek, afhankelijk van de situatie.

Stel dat je een freelance fotograaf bent en je hebt een fotoshoot op een afgelegen locatie. Je moet vroeg opstaan en een lange rit maken om op tijd te zijn. Onderweg stop je bij een benzinestation om een kopje koffie en een broodje te halen. Aangezien deze kleine consumpties direct verband houden met je zakelijke activiteit, kun je deze kosten hoogstwaarschijnlijk als zakelijke uitgaven beschouwen.

Als je bijvoorbeeld dagelijks een vaste klant bezoekt en consequent je maaltijden onderweg declareert, kan dit als onredelijk worden beschouwd. De Belastingdienst verwacht dat je alleen kosten declareert die direct nodig zijn voor de uitvoering van je zakelijke activiteiten.

Ben je op zoek naar een boekhouder? Maak kennis met Ortaq.

Ortaq is meer dan een boekhouder?
Ortaq is een modern en professioneel.

Wij maken graag kennis met jou

Bij ons werken we volledig digitaal en staan we klaar om ondernemers in heel Nederland te helpen!

Ons blog

Kennis en advies

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ervaringen.

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en...

Letters Belastingdienst in betaalkenmerk of beschikkingsnummer

Betekenis van Codes en Letters op Belastingaangiftes en Aanslagen Op belastingaangiftes en aanslagen van de...

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Als zzp’er in de zorg profiteer je van enorm veel zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit.

Zelf je boekhouding doen of uitbesteden?

Zelf je boekhouding doen of uitbesteden: Een overweging voor ondernemers en ZZP’ers

Boekhouder

Ben jij op zoek naar een boekhouder? Wat kost een boekhouder? Is een boekhouder hetzelfde als een accountant?

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld? ?

Ervaringen van onze klanten

ortaq icon trustoo

“Uitstekende communicatie, goede begrijpbare uitleg…”

⭐⭐⭐⭐⭐

Google review Ortaq

“Zeer ervaren en deskundig…”

⭐⭐⭐⭐⭐

Lees hier meer blogs

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en freelancen zijn soms ingewikkeld. Zo is ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel alleen niet genoeg om zelfstandige te zijn.Wanneer ben je dan...

Letters Belastingdienst in betaalkenmerk of beschikkingsnummer

Betekenis van Codes en Letters op Belastingaangiftes en Aanslagen Op belastingaangiftes en aanslagen van de Belastingdienst worden vaak codes en letters gebruikt, die belangrijke informatie verschaffen over het type aanslag en de periode waarop de aangifte of aanslag...

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Als zzp’er in de zorg profiteer je van enorm veel zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit. Je deelt immers zelf je uren in en bepaalt voor wie je werkt. Echter komen er natuurlijk wel de nodige voorbereidingen bij kijken. Je moet namelijk eerst een aantal dingen...

Zelf je boekhouding doen of uitbesteden?

Zelf je boekhouding doen of uitbesteden: Een overweging voor ondernemers en ZZP'ers Ben je een startende ondernemer of ZZP'er en zie je op tegen de administratieve taken die bij het ondernemerschap komen kijken? Het opstellen van een overzichtelijke boekhouding en het...

Hoe kunnen we je helpen?

Telefoon

Bel ons ma t/m vr van 08:30 tot 17:00 op 070 783 00 88.

E-mail

E-mail ons 24/7 op contact@ortaq.nl. We reageren zo snel mogelijk.

WhatsApp

Wij beantwoorden je vragen van ma t/m vr van 08:30 tot 17:00.

Pin It on Pinterest