Hoe vraag je een btw-nummer aan?

Datum: 10 nov, 2023
Categorie: Advies
Boekhouder met exact online

BTW nummer aanvragen?

Als je in Nederland een onderneming hebt, is het aanvragen van een btw-nummer (vaak afgekort met btw-id) een belangrijke stap.

Een btw-nummer, ook wel bekend als een btw-identificatienummer, is een uniek identificatienummer dat je van de Belastingdienst krijgt als je btw-plichtig bent. Met dit nummer kun je belasting toegevoegde waarde (btw) rekenen over de producten en/of diensten die je aanbiedt. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het aanvragen van een btw-nummer in Nederland.

Inhoud

  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)
  • Automatische toekenning van btw-identificatienummer
  • Omzetbelastingnummer
  • Verplichte vermelding op facturen en website
  • Beëindigen van je onderneming
  • Vrijstelling van btw
  • Veelgestelde vragen
Hoe Btw id aanvragen

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Voordat je een btw-nummer kunt aanvragen, moet je je eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit is een verplichte stap voor elke ondernemer in Nederland. De KVK zal deze gegevens vervolgens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst.

Automatische toekenning van btw-identificatienummer

Zodra de Belastingdienst je gegevens heeft ontvangen van de KVK, zullen zij je automatisch registreren als btw-ondernemer. Binnen twee weken na je inschrijving bij de KVK ontvang je per post een brief met daarin je btw-identificatienummer. Dit nummer is uniek voor jouw onderneming en moet je gebruiken voor al je contacten met klanten en leveranciers.

Het btw-id nummer bestaat uit:

  • landcode NL
  • 9 cijfers
  • letter B
  • 2 cijfers (subnummers)
    Bijvoorbeeld: NL123456789B01

Omzetbelastingnummer

Naast het btw-identificatienummer ontvang je ook een omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Het omzetbelastingnummer is een ander nummer dan je btw-identificatienummer. Je gebruikt het omzetbelastingnummer specifiek voor je communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij het doen van btw-aangifte.

Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit:

  • 9 cijfers: heb je een eenmanszaak, dan zijn dit de 9 cijfers van je BSN
  • letter B
  • 2 cijfers (subnummers)
    Bijvoorbeeld: 123456789B01

Verplichte vermelding op facturen en website

Als btw-ondernemer ben je verplicht om je btw-identificatienummer op je facturen te vermelden. Dit zorgt ervoor dat je klanten en leveranciers duidelijk kunnen zien dat je geregistreerd bent als btw-plichtig. Daarnaast is het ook aan te raden om je btw-nummer op je website te vermelden, zodat potentiële klanten en partners je legitimiteit kunnen controleren. Gebruik onze checklist voor een foutloze factuur. Je kan ook eenvoudig hier online btw berekenen.

Beëindigen van je onderneming

Als je besluit om je onderneming te beëindigen, moet je dit doorgeven aan de KVK. Zij zullen vervolgens de Belastingdienst informeren en je btw-identificatienummer wordt stopgezet. Je ontvangt een bevestigingsbrief van de Belastingdienst waarin dit wordt bevestigd.

Vrijstelling van btw

In sommige gevallen kunnen bepaalde sectoren vrijgesteld zijn van btw. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent als zzp’er in de zorg of in het onderwijs, ben je mogelijk niet btw-plichtig. Het is echter belangrijk om te weten dat zelfs als je vrijstelling van btw hebt, je nog steeds een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer nodig hebt. Deze nummers worden gebruikt voor administratieve doeleinden en communicatie met de Belastingdienst.

Hulp van een boekhouder

Het aanvragen van een btw-nummer en het correct gebruiken ervan kan soms ingewikkeld zijn, vooral als je net begint als ondernemer. Daarom kan het nuttig zijn om de hulp van een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan je begeleiden bij het aanvragen van je btw-nummer en kan je adviseren over de juiste manier om het nummer te gebruiken in je zakelijke communicatie.

Laat je administratieve zorgen achter je! Neem direct contact op met onze experts en ontdek hoe simpel en effectief boekhouden kan zijn.

FAQ: veelgestelde vragen

Moet ik een btw-nummer aanvragen als ik vrijstelling van btw heb?

Ja, zelfs als je vrijstelling van btw hebt, moet je nog steeds een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer hebben. Deze nummers worden gebruikt voor administratieve doeleinden en communicatie met de Belastingdienst.

Hoe kan ik mijn btw-identificatienummer controleren?

Je kunt je eigen btw-identificatienummer controleren via het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst, genaamd Mijn Belastingdienst Zakelijk. Log in met je DigiD en navigeer naar de sectie ‘Omzetbelasting’ en vervolgens naar ‘Identificatienummer’ om je btw-id en omzetbelastingnummer te bekijken.

Kan ik het btw-identificatienummer van andere bedrijven opzoeken?

Nee, er is geen openbaar register waarin alle btw-identificatienummers van bedrijven in Nederland staan. Je moet het btw-identificatienummer rechtstreeks opvragen bij de betreffende onderneming.

Wij maken graag kennis met jou

Bij ons werken we volledig digitaal en staan we klaar om ondernemers in heel Nederland te helpen!

Ons blog

Kennis en advies

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ervaringen.

Eenvoudig en snel BTW berekenen online

Online BTW berekenen - BTW calculator tool Welkom op onze handige pagina voor gratis online btw-berekeningen. Hier...

Overstappen van boekhouder of administratie­­­­­­­­­­­kantoor

Overstappen van boekhouder of administratiekantoor Overstappen?

Belastingdienst contactgegevens

Belastingdienst contactgegevens, telefoonnummer en adresgegevens (2023) Welkom op onze pagina met informatie over de...

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en...

Betaalbaar boekhouder voor de zzp’er v.a. €69,- per maand

Betaalbaar boekhouder voor de zzp’er. Boekhouder voor zzp. Ben je op zoek naar een boekhouder voor zzp er?

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld.

Ervaringen van onze klanten

ortaq icon trustoo

“Uitstekende communicatie, goede begrijpbare uitleg…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Zeer ervaren en deskundig…”

⭐⭐⭐⭐⭐

ortaq icon trustoo

“Snel, direct en fijn contact, Ortaq heeft mij enorm geholpen…”

⭐⭐⭐⭐⭐

Lees hier meer blogs

Eenvoudig en snel BTW berekenen online

Online BTW berekenen - BTW calculator tool Welkom op onze handige pagina voor gratis online btw-berekeningen. Hier vind je nuttige informatie en een eenvoudige btw-calculator om snel het btw-bedrag te berekenen, zowel inclusief als exclusief btw.Bereken snel online...

Belastingdienst contactgegevens

Belastingdienst contactgegevens, telefoonnummer en adresgegevens (2023) Welkom op onze pagina met informatie over de Belastingdienst in Nederland. Als administratiekantoor begrijpen we hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven met de contactgegevens en diensten...

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er? De regels rond ondernemen, zzp’en en freelancen zijn soms ingewikkeld. Zo is ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel alleen niet genoeg om zelfstandige te zijn.Wanneer ben je dan...

Hoe kunnen we je helpen?

Telefoon

Bel ons ma t/m vr van 08:30 tot 17:00 op 070 783 00 88.

E-mail

E-mail ons 24/7 op contact@ortaq.nl. We reageren zo snel mogelijk.

WhatsApp

Wij beantwoorden je vragen van ma t/m vr van 08:30 tot 17:00.

Pin It on Pinterest