BTW nummer aanvragen?
Als je in Nederland een onderneming hebt, is het aanvragen van een btw-nummer (vaak afgekort met btw-id) een belangrijke stap.
Een btw-nummer, ook wel bekend als een btw-identificatienummer, is een uniek identificatienummer dat je van de Belastingdienst krijgt als je btw-plichtig bent. Met dit nummer kun je belasting toegevoegde waarde (btw) rekenen over de producten en/of diensten die je aanbiedt. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het aanvragen van een btw-nummer in Nederland.Inhoud
- Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)
- Automatische toekenning van btw-identificatienummer
- Omzetbelastingnummer
- Verplichte vermelding op facturen en website
- Beëindigen van je onderneming
- Vrijstelling van btw
- Veelgestelde vragen
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)
Voordat je een btw-nummer kunt aanvragen, moet je je eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit is een verplichte stap voor elke ondernemer in Nederland. De KVK zal deze gegevens vervolgens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst.
Automatische toekenning van btw-identificatienummer
Zodra de Belastingdienst je gegevens heeft ontvangen van de KVK, zullen zij je automatisch registreren als btw-ondernemer. Binnen twee weken na je inschrijving bij de KVK ontvang je per post een brief met daarin je btw-identificatienummer. Dit nummer is uniek voor jouw onderneming en moet je gebruiken voor al je contacten met klanten en leveranciers.
Het btw-id nummer bestaat uit:
- landcode NL
- 9 cijfers
- letter B
- 2 cijfers (subnummers)
Bijvoorbeeld: NL123456789B01
Omzetbelastingnummer
Naast het btw-identificatienummer ontvang je ook een omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Het omzetbelastingnummer is een ander nummer dan je btw-identificatienummer. Je gebruikt het omzetbelastingnummer specifiek voor je communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij het doen van btw-aangifte.
Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit:
- 9 cijfers: heb je een eenmanszaak, dan zijn dit de 9 cijfers van je BSN
- letter B
- 2 cijfers (subnummers)
Bijvoorbeeld: 123456789B01
Verplichte vermelding op facturen en website
Als btw-ondernemer ben je verplicht om je btw-identificatienummer op je facturen te vermelden. Dit zorgt ervoor dat je klanten en leveranciers duidelijk kunnen zien dat je geregistreerd bent als btw-plichtig. Daarnaast is het ook aan te raden om je btw-nummer op je website te vermelden, zodat potentiële klanten en partners je legitimiteit kunnen controleren. Gebruik onze checklist voor een foutloze factuur. Je kan ook eenvoudig hier online btw berekenen.
Beëindigen van je onderneming
Als je besluit om je onderneming te beëindigen, moet je dit doorgeven aan de KVK. Zij zullen vervolgens de Belastingdienst informeren en je btw-identificatienummer wordt stopgezet. Je ontvangt een bevestigingsbrief van de Belastingdienst waarin dit wordt bevestigd.
Vrijstelling van btw
In sommige gevallen kunnen bepaalde sectoren vrijgesteld zijn van btw. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent als zzp’er in de zorg of in het onderwijs, ben je mogelijk niet btw-plichtig. Het is echter belangrijk om te weten dat zelfs als je vrijstelling van btw hebt, je nog steeds een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer nodig hebt. Deze nummers worden gebruikt voor administratieve doeleinden en communicatie met de Belastingdienst.
Hulp van een boekhouder
Het aanvragen van een btw-nummer en het correct gebruiken ervan kan soms ingewikkeld zijn, vooral als je net begint als ondernemer. Daarom kan het nuttig zijn om de hulp van een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan je begeleiden bij het aanvragen van je btw-nummer en kan je adviseren over de juiste manier om het nummer te gebruiken in je zakelijke communicatie.
Laat je administratieve zorgen achter je! Neem direct contact op met onze experts en ontdek hoe simpel en effectief boekhouden kan zijn.
FAQ: veelgestelde vragen
Moet ik een btw-nummer aanvragen als ik vrijstelling van btw heb?
Ja, zelfs als je vrijstelling van btw hebt, moet je nog steeds een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer hebben. Deze nummers worden gebruikt voor administratieve doeleinden en communicatie met de Belastingdienst.
Hoe kan ik mijn btw-identificatienummer controleren?
Je kunt je eigen btw-identificatienummer controleren via het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst, genaamd Mijn Belastingdienst Zakelijk. Log in met je DigiD en navigeer naar de sectie ‘Omzetbelasting’ en vervolgens naar ‘Identificatienummer’ om je btw-id en omzetbelastingnummer te bekijken.
Kan ik het btw-identificatienummer van andere bedrijven opzoeken?
Nee, er is geen openbaar register waarin alle btw-identificatienummers van bedrijven in Nederland staan. Je moet het btw-identificatienummer rechtstreeks opvragen bij de betreffende onderneming.
Wij maken graag kennis met jou
Bij ons werken we volledig digitaal en staan we klaar om ondernemers in heel Nederland te helpen!
Zzp’en naast loondienst
Zzp'en naast...
Wat is de WBSO?
Alles wat je moet...
Wat is een voorlopige aanslag?
Voorlopige...