Auto van de zaak

Auto van de zaak of privé rijden als ondernemer?

Als je een auto zowel voor je onderneming als privé wilt gebruiken, heb je 2 mogelijkheden:

De keuze die je maakt heeft gevolgen voor de manier waarop je de kosten van de auto verwerkt in je winstberekening. Ik leg hier de verschillende opties uit.

Voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting moet je bepalen of je auto tot een zakelijk of particulier eigendom behoort.

Mogelijkheden inkomstenbelasting

Als je privé niet meer dan 500 kilometer per jaar met je auto rijdt, wordt de auto voor de inkomstenbelasting als een auto van de zaak beschouwd. Je kunt in dit geval niet zelf kiezen.

Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar, dan kan je kiezen of je de auto wilt classificeren als bedrijfsmiddel of als privébezit. Selectie geldt per auto. Bij een nieuwe auto kun je altijd kiezen. Geef je keuze aan op je aangifte inkomstenbelasting. Als je eenmaal een besluit hebt genomen, kun je die keuze alleen terugdraaien zolang het geen onherroepelijke gevolgen heeft. Een onherroepelijk gevolg is bijvoorbeeld als je geen bezwaar meer kunt indienen tegen je aanslag. Daarna kan je alleen in uitzonderlijke gevallen opnieuw kiezen.

Opties voor de btw

Gebruik je een auto geheel of gedeeltelijk voor je bedrijf, dan kies je zelf voor de btw: je rekent de  auto als je privévermogen of beschouwt het als een ondernemingsvermogen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in de financiële en fiscale wereld?