Je rijdt in een bedrijfswagen.

De auto maakt dus deel uit van het vermogen van de onderneming..

Privégebruik van de auto

Rijdt je in een auto van de zaak, dan behoort de auto tot je bedrijfsvermogen en dus niet tot je privévermogen.

De kosten van de auto worden gedragen door je bedrijf.

Hoe kan je bedrijf aan een auto komen? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je eigen auto wordt een auto van je onderneming
  • Je koopt een auto voor je onderneming
  • Je leaset een auto voor je onderneming

Je eigen auto wordt een auto van je onderneming

Als je eigen auto een auto van uw onderneming wordt, gaat de auto voor de inkomstenbelasting van je privévermogen naar het vermogen van je bedrijf. Je voegt de auto toe op de (begin)balans van uw onderneming. Houd daarbij rekening met kilometerstanden, schades en extra voorzieningen. De autokosten komen voortaan voor rekening van je bedrijf. Je kunt deze autokosten aftrekken van je inkomsten. Let op je privégebruik van de auto!

Als je eigen auto van uw onderneming wordt, kan je de btw die je hebt betaald bij de aanschaf van de auto, niet alsnog als voorbelasting aftrekken. Je had de auto immers al gekocht voordat je je onderneming begon. Wel kan je de btw over onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor bij zakelijke gebruik van de auto. Daarbij kan je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal gereden kilometers op jaarbasis.

Je koopt een auto voor je onderneming

Wanneer je een auto koopt voor je bedrijf, wordt de auto voor de inkomstenbelasting tot je bedrijfsvermogen gerekend. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die je ervoor betaalt. Je kan de kosten van de auto aftrekken van de opbrengsten. Houd daarbij rekening met je privégebruik van de auto.

De dealer brengt je btw in rekening. Voor zover je met btw belaste prestaties verricht, kan je deze btw als voorbelasting aftrekken van de btw die u moet betalen. Over het privégebruik betaal je later btw terug zie Privégebruik auto van de zaak.

Koop je een gebruikte auto bij een dealer die de zogenaamde margeregeling hanteert, of bij een particulier, dan wordt de btw niet op de factuur vermeld. Bij deze transactie kan je geen btw aftrekken. Je kunt de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten wel aftrekken voor zover je de auto voor je bedrijf gebruikt. Je kunt de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal gereden kilometers op jaarbasis als basis nemen.

Je leaset een auto voor je onderneming

Een leaseauto maakt niet altijd deel van je bedrijfsmiddelen. Met een financiële lease neem je alle financiële risico’s. In dit geval is de auto een bedrijfsmiddel dat deel uitmaakt van je bedrijfsmiddelen. Bij operationele lease is de situatie vergelijkbaar met die van verhuur. De auto is dus geen eigendom van de onderneming en maakt dus geen deel uit van de bedrijfsmiddelen.

Je bedrijf maakt kosten voor een leaseauto zoals brandstof en leasetermijnen. Voor een leaseauto gelden dezelfde regels als voor een gekochte auto. Je kan de kosten aftrekken van de inkomsten. Als de auto privé gebruikt wordt moet je het privégebruik verrekenen met de kosten van het voertuig.

De dealer brengt je btw in rekening. Je kan deze aftrekken als voorbelasting, zolang je btw-plichtige diensten verricht. Als je de auto ook privé gebruikt, moet je btw betalen over privégebruik.

Je rijdt in je eigen auto. De auto maakt dan deel uit van uw privé-eigendom.

Hoe kunnen we je helpen? ?

Telefoon

Bel ons ma t/m vr van 08:30 tot 17:00 op 070 783 00 88.

E-mail

E-mail ons 24/7 op contact@ortaq.nl. We reageren zo snel mogelijk.

WhatsApp

Wij beantwoorden je vragen van ma t/m vr van 08:30 tot 17:00.

Pin It on Pinterest